china


CCTV’s new 550,000 square meter headquarters, to be completed for the Beijing Olympics in 2008, will be among the first of 300 towers to be constructed in Beijing’s new Central Business District. On the 10-hectare site in the new Central Business District in Beijing, the OMA proposal consolidates the program in an iconic configuration of two high-rise buildings.The design of the new Central Chinese Television (CCTV) headquarters defies the popular conception of a skyscraper and it broke Beijing’s building codes and required approval by a special review panel. The standard systems for engineering gravity and lateral loads in buildings didn’t apply to the CCTV building, which is formed by two leaning towers, each bent 90 degrees at the top and bottom to form a continuous loop.

The total development is 5 813 000ft² (540 000m²) consisting of two main buildings: the CCTV building and the Television Cultural Centre (TVCC).The new centre combines administration with news, broadcasting, studios and programme production – the entire TV process – in a sequence of interconnected activities.This first building is not a traditional tower, but a continuous loop of horizontal and vertical sections that establish an urban site rather than point to the sky. The irregular grid on the building’s facades is an expression of the forces travelling throughout its structure.It would be a significant structural challenge anywhere in the world, but is especially so as Beijing is in a highly seismic zone. Arup carried out a huge amount of work to demonstrate structural stability in order to satisfy local planning needs.A Media Park forms a landscape of public entertainment, outdoor filming areas and production studios as an extension of the central green axis of the CBD.Rem Koolhaas and Ole Scheeren will be partners-in-charge. The OMA design team will consist of Shohei Shigematsu, Adrianne Fisher, Hiromasa Shirai, Anu Leinonen, Charles Berman and many others. Qingyun Ma from Shanghai will be advisor to the project.
The CCTV Headquarters will be realized in collaboration with ECADI, the East China Architecture & Design Institute from Shanghai.Cecil Balmond and his team of Ove Arup & Partners will be responsible for the structural and mechanical engineering.OMA will collaborate with its media and research branch AMO.

source –arup /arcspace

Advertisements

A general view of the exterior of the National Aquatic Centre, also known as the Water Cube, lit up at night during the opening of the Good Luck Beijing 2008 Swimming China Open in Beijing, China, 31 January 2008. The National Aquatic Centre, located next to the National Stadium, is one of the main venues for the 2008 Olympics

The Water Cube was initially designed by PTW Architects , CSCEC International Design and Arup with structural Engineers Arup conceiving the structure. The structure was built by CSCEC (China State Construction Engineering Corporation). Comprising a steel space frame, it is the largest ETFE clad structure in the world with over 100,000 m² of ETFE pillows that are only eight one-thousandths of an inch in total thickness, The ETFE cladding allows more light and heat penetration than traditional glass, resulting in a 30% decrease in energy costs.The outer wall is based on the Weaire-Phelan structure, a foam (structure formed by soap bubbles).The pattern is formed by taking a slice through the foam, and it was chosen in preference to the Kelvin foam because the more complex Weaire-Phelan structure results in more irregular, organic patterns than slices through the regular Kelvin foam.The structure will have a capacity of 17,000during the games that will be reduced to 6,000 afterwards. It also has a total land surface of 65,000 square metres and will cover a total of 7.8 acres.